Wat is SmartStop?

Ben je jonger dan 20 jaar? Check!
Ben je die sigaret eigenlijk kotsbeu? Nu kunnen we praten!
Zin om te stoppen met roken, maar je weet niet hoe? Blijf hier dan vooral even rondhangen.


Rookstopbuddy

Hoe het marcheert, dat rookstopding? Om te beginnen moet je dit niet alleen doen. Je volgt het rookstopprogramma samen met een collega-roker die ook wilt stoppen, je rookstopbuddy. Hij of zij kan jou steunen als het lastig is. En omgekeerd natuurlijk.

Tabakoloog

Er is ook nog iemand anders: de tabakoloog. Dat is geen weirde figuur, wel een doodnormale ‘rookstopcoach’ die zo ongeveer alles weet over roken. En vooral hoe je ermee kan stoppen. Samen met je rookstopbuddy spreek je een vijftal keer af met deze tabakoloog. Om zo op jullie eigen tempo richting stoppen met roken te gaan. Benieuwd wat je kan verwachten bij een tabakoloog?

SmartStop-app

smartstop.png

En wat doe je tussen de sessies dan? Wat met je aansteker prutsen? Nope. Tussendoor is er de SmartStop-app.

Via de app kan je in contact komen met andere jongeren die proberen te stoppen met roken. Als je zot wordt van de goesting krijg je een tip of kan je een bericht sturen naar je tabakoloog*. Of daag jezelf uit en test eens wat je weet over tabak in de quiz. O ja, nog handig: je kan zelf zien hoeveel geld je uitspaart door niet meer te roken. Nice.

(*enkel als je in begeleiding bent bij een tabakoloog)

Hoeveel kost het?

De app vind je GRATIS in de Apple App Store of op Google Play.

De bezoeken aan de tabakoloog zijn niet gratis. Met de steun van de Vlaamse overheid kan je elk jaar 4 uur individuele begeleiding volgen tegen een voordelig tarief. Je betaalt maximum €1 per kwartier. Normaal duurt een gesprek ongeveer 3 kwartier wat neerkomt op maximum €3 per gesprek. Dat is goedkoper dan een pak sigaretten.

Woon je in Brussel? Dan is de regeling voor jou een beetje anders.

Tip: SmartStop heeft een databank met tabakologen

Komen mijn ouders te weten dat ik rook?

Je kan altijd zeggen tegen je ouders dat je rookt en probeert om te stoppen. Dat blijft jouw keuze. Een tabakoloog moet zich aan het beroepsgeheim houden en mag dus ook niets aan je ouders zeggen.

Oké, ik doe mee!

Heb je een affiche van SmartStop zien hangen op school of ergens anders? En wil je graag stoppen met roken? Super! SmartStoppen kan op school of bij de tabakoloog.

SmartStop op school

Organiseert je school SmartStop? Dan vind je waarschijnlijk op het intranet (zoals smartschool...) van jouw school alle info om je in te schrijven. Of ga eens langs op het leerlingensecretariaat.

De sessies doe je meestal op school. Bij sommige scholen kan het ook in de praktijk van de tabakoloog zijn. Vraag het zeker op school.

SmartStop buiten de school

Is er geen SmartStop op jouw school? Of zie jij het niet zitten om via de school mee te doen? Geen probleem. Zoek zelf in de database een tabakoloog en stuur een mailtje of telefoneer.

Voor de sessie ga je naar de praktijk van de tabakoloog.