Ben ik verslaafd?

‘Wil je eens trekken?’ Die vraag werd je zeker al eens gesteld. De eerste keer doe je het misschien voor de fun. Want ja, eentje is geentje. Maar als het niet bij één trekje blijft, worden die sigaretten in no time een verslaving. En dan raak je er nog maar heel moeilijk vanaf …

Als roker ben je twee keer verslaafd. Je lichaam wil een sigaret, maar je geest ook.

Lichamelijke (nicotine)verslaving

Je hebt die eerste trek genomen en dat smaakt naar meer. In het begin zorgt de nicotine voor een rush in je hoofd. Je blijft roken. Er komt nicotine in je bloed terecht. Die nicotine in je bloed zorgt voor een heleboel reacties. Als je blijft roken, word je meer en meer gewoon aan die reacties waardoor je meer en meer nicotine nodig hebt om je even goed te voelen. Wil je weten hoe nicotine dit doet?

Hoe vroeger je begint te roken hoe meer risico je loopt dat je gewoon wordt aan die reacties. Dus hoe jonger je bent bij je eerste trek, hoe groter de kans dat je verslaafd raakt.

Geestelijke verslaving

Je geraakt gewoon aan de sigaret. Je rookt na het eten. Bij een drankje. Met een groepje vrienden. Op een feestje. Als je stress voelt … Het lekkere gevoel dat je in het begin had, verbind je met die momenten en situaties waarin je rookt. Roken en een drankje, roken en een groepje vrienden, roken op een feestje: in je hoofd horen die dingen nu bij elkaar.

Je begint écht te geloven dat roken lekker is en je ontspant op die momenten. Als je op stap gaat met je vrienden, moet daar dus een saf bij. Dat moet gewoon.