Nicotine

De bad guy bij rookverslaving is nicotine. Dat is de stof die je zo doet verlangen naar een sigaret. Een van de meest verslavende stoffen ooit. Meer verslavend dan heroïne, cocaïne en alcohol! Een goedje dat bovendien razendsnel door je lichaam trekt. 8 seconden (!) nadat een sigaret je lippen raakt, zit de nicotine al tot in je hersenen. Zelfs al je dat spul rechtstreeks in je aderen kon spuiten, zou inhaleren nog altijd sneller gaan.

Dopamine, dopawate?

Wanneer je rookt komt nicotine in je hersenen, die nicotine maakt je hersenen gevoeliger voor de stof dopamine. Het geeft je een lekker gevoel. Het is een stof die een reactie in gang zet. Die reactie zorgt er voor dat je lichaam meer endorfine aanmaakt. Dat is een verslavende stof waar je steeds meer van wil. Als je hoeveelheid endorfine opnieuw daalt, wil je lichaam dit tekort aanvullen. Hoe? Door een nieuwe sigaret op te steken! En voor je het weet, ben je ‘vertrokken’. Op die manier is nicotine verslavend. In het begin is nicotine ontspannend én opwekkend, en geeft de dopamine je een gevoel van beloning. Het maakt je happy! Maar dat is alleen zo in het begin.

Daarom is stoppen zo moeilijk

Eens je verslaafd bent heb je steeds meer nicotine nodig om de hoeveelheid dopamine in je lichaam op peil te houden. Als je dan niet kan roken wordt dit tekort niet aangevuld en zoekt je lichaam naar nicotine.

Dopamine zorgt er ook voor dat je hersenen op voorhand weten welke plezante dingen ze te wachten staan. Straf, hé? Als je een vriend van vroeger tegenkomt met wie je altijd een safje opstak, stijgt je dopamineniveau in je hersens automatisch: je verwacht (onbewust) dat je een sigaret gaat roken. Je krijgt enorm veel zin in die sigaret. En als je de die dan niet krijgt, voel je je ellendig. Dan is je dopaminesysteem ‘kwaad’. Het krijgt niet wat het verwacht. Gevolg: het dopamineniveau daalt. Je hersenen zijn niet happy waardoor het verlangen en hunkeren naar een sigaret begint.

Dit gebeurt altijd. Je hersenen kunnen dus het ‘geluksgoedje’ dopamine maken zonder dat je een sigaret gerookt hebt. Helemaal uit zichzelf! Dat is fantastisch, maar ook zéér gevaarlijk! Want daardoor beginnen veel ex-rokers opnieuw te roken en zijn ze ook snel terug lichamelijk verslaafd.