Een sigaretje kan geen kwaad

Beter geentje. Want sigaretten maken je ziek.

Roken is ongezond. Dat weet iedereen. Maar wist je ook dat tabak schadelijker is dan heroïne, alcohol of ongezond eten? En dat sigarettenrook meer dan 4000 schadelijke en zelfs 50 kankerverwekkende stoffen bevat? Ammoniak (wc-reiniger), butaan (aanstekervloeistof) en scatol (uit mest) zijn enkele voorbeelden. Die stoffen zorgen ervoor dat rokers veel meer kans hebben op vervelende kwalen – zoals rottend tandvlees of impotentie – en vieze kankers. En wist je dat de helft van de tabaksdoden niet eens zijn pensioen haalt?

Stel dat sigaretten in 2018 waren uitgevonden, dan zouden we ze nooit mogen verkopen. Zo ongezond zijn ze. Kortom: elke sigaret, ook je eerste, is een vies goedje. En haar inhoud verandert niet als je meer rookt. Vanaf de eerste trek komen de vieze stoffen in je lijf. En dat wil je toch zelf niet?!

Beter geentje. Want roken is verslavend.

De helft van de jongeren die zichzelf een gelegenheidsroker noemt, rookt binnen het jaar elke dag. Waarom? Roken is superverslavend. Bijna even verslavend als heroïne en crack. Voor je het weet, kun je niet meer zonder. Denk je dat je je rookgedrag onder controle hebt? Think again. Tabak overheerst al snel heel je leven. Volledig stoppen is de enige manier om ervan af te komen. 

Ben je jonger dan 25 jaar? Dan raak je nóg gemakkelijker verslaafd. Want je hersenen zijn dan – raar maar waar – nog niet volledig ontwikkeld. Je hersenen zijn extreem gevoelig voor prikkeling van het beloningssysteem. Kies je vaak voor de snelle kick zonder na te denken over de gevolgen? Wil je veel nieuwe dingen uitproberen? Typisch voor je jeugdige brein! 

Maar wat doet roken nu met dat brein? We leggen het uit. Je probeert je eerste sigaret. Wat je op dat moment niet beseft: de brainwashing
(letterlijk!) is al gestart. Als je hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn, werkt nicotine razendsnel in op je hersenen en krijgt de sigaret snel een vast plaatsje in je gedachten. Gevolg? Je wilt meer. Je vergeet de belachelijke hoestbui en de verschrikkelijke smaak van je eerste sigaret en probeert opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. Tot je in de nachtwinkel staat, een pakje koopt en niet goed weet hoe je hier bent beland. Het antwoord is simpel: roken is superverslavend en sluipt geleidelijk aan je leven en gedachten binnen. 

Hoe vaker je rookt, hoe meer verslingerd je raakt. Maar die eerste sigaret zette alles in gang. Dus be wise: stop nú met roken voor je al je geld verkwist aan die vuile sigaretten. Of nog beter: begin er nooit mee!