E-sigaret, shisha, waterpijp en cannabis

Vapen en shisha zijn gezond?

Is shisha (waterpijp) ‘gezellige shit’? En vapen met een e-sigaret onschuldig? No way. Alles wat je in je mond steekt en waar rook uitkomt, is ronduit slecht.

Shisha of waterpijp: nog erger dan een sigaret

Een waterpijpsessie produceert maar liefst 124 keer meer tabaksrook dan een sigaret. En dus ook veel meer giftige en kankerverwekkende stoffen.

In álle waterpijpvullingen (ja, ook de kruidenmengels!) zit teer dat je longen doet dichtslibben, maar ook zware metalen, koolstofmonoxide (CO) en aldehydes. Deze stoffen brengen je lichaam in gevaar. Je vergroot je kans op long-, hart- en vaataandoeningen, luchtwegenirritaties, maar ook op angststoornissen en depressie. Adem je CO in? Dan krijg je minder zuurstof in je bloed. Je bent sneller uitgeput en je conditie gaat achteruit. En wat nog meer? De meeste vullingen bevatten ook tabak. En dus de superverslavende stof nicotine. Wist je trouwens dat er aan de waterpijp vaak nog andere drugs worden toegevoegd, zoals cannabis? Allesbehalve gezond dus, die shisha.

Dacht je dat het water uit de waterpijp de schadelijke stoffen uit de rook filtert? Think again. Het water filtert bijvoorbeeld maar een klein beetje nicotine uit de rook. De meeste nicotine adem je dus gewoon in. En vaak nog eens dubbel zo hard als bij een gewone sigaret. Hoe dat komt? De rook van een waterpijp is niet zo heet. Daardoor neem je die vlotter en dieper op. En lurk je dubbel zo hard aan die waterpijpslang.

“Door een waterpijp te roken, neem je gemiddeld twee keer zoveel nicotine op als met een sigaret. En zelfs tot elf
keer meer koolstofmonoxide.”

- Onderzoekers Trimbos, Nederland.

Rook dus geen shisha. Want dat is nog veel ongezonder dan sigaretten.

Het verschil tussen een e-sigaret en een gewone sigaret

electronische sigaret

In een e-sigaret (of shisha-pen) wordt geen tabak verbrand. Wel wordt er een vloeistof opgewarmd die dan verdampt. De damp adem je in en uit. Er zijn veel verschillende e-sigaretten op de markt. Je hebt e-sigaretten (of shisha-pennen) met en zonder nicotine. De nicotine is de stof die ervoor zorgt dat je verslaafd geraakt aan een sigaret. En dus ook aan een e-sigaret.

Vapen is helemaal niet zo onschuldig

Is het slechter dan gewone sigaretten? Neen. Maar dat is niet verwonderlijk als je
weet dat sigaretten dé dodelijkste drug zijn. Wat moet je weten voor je aan een e-sigaret trekt?

Rook je niet?

elektronische sigaret

Speel op zeker en begin niet met vapen. De smaakjes (additieven) lijken onschuldig door hun vrolijke namen. Denk maar aan Passion Fruit, Vampire Blood of Mojito. Maar het zijn net die additieven die al op korte termijn zorgen voor longproblemen.
Bovendien raak je gewend om te roken. Waardoor je sneller overstapt op een gewone sigaret.

E-sigaretten bevatten vaak ook nicotine. Die ongelooflijk verslavende stof, die heel hard inwerkt op je hersenen en schade berokkent. Als je nog geen 25 jaar bent en je hersenen nog niet volgroeid zijn, ben je in geen tijd verslaafd. Ons advies voor niet-rokers? Start niet met vapen. Want ook e-sigaretten zijn ongezond.

Ben je een roker?

E-sigaretten zijn – zelfs met nicotine – minder schadelijk voor je gezondheid dan gewone sigaretten. De reden? Klassieke sigaretten verbranden tabak. De tabaksrook bevat meer dan 4000 chemische stoffen, waaronder 50 kankerverwekkende. De e-sigaret verbrandt geen tabak, maar verwarmt een vloeistof. Jij komt daardoor niet in aanraking met teer en CO. Ook kun je – bij voorkeur samen met een rookstopbegeleider – het nicotineniveau afbouwen.
Gevolg? Jij neemt de touwtjes over van het nicotinemonster.

Enkele tips als je wilt stoppen met de e-sigaret:

 • Bekijk de e-sigaret dan als een vervanging van de sigaret. Een handeling die je op termijn volledig stopt.
 • Creëer geen nieuwe rookgewoontes door op plaatsen of momenten te roken waar je vroeger niet rookte.
 • Lees het advies voor e-sigaretten met en zonder nicotine vóór je je e-sigaret aankoopt.
 • Overweeg andere rookstopmethodes. De e-sigaret is geen wondermiddel. Sommige rookstopmiddelen hebben al jarenlang miljoenen mensen helpen stoppen met roken. De e-sigaret nog niet. De langetermijngevolgen zijn ook nog niet bekend.
 • Durf hulp te zoeken.
  • Gebruik een rookstopapp zoals SmartStop.
  • Bel of chat gratis met Tabakstop: check www.tabakstop.be.
  • Ga langs bij de apotheek.
  • Laat je begeleiden door een gespecialiseerde rookstopbegeleider. Tot je 21ste kost je dat heel weinig geld.

Advies voor rokers i.v.m. e-sigaretten met en zonder nicotine als rookstopmiddel
E-sigaretten met nicotine
kunnen een hulpmiddel zijn om te stoppen met roken. De e-sigaretten bevatten minder giftige stoffen dan tabak. En helpen je om je verlangen naar nicotine op te vangen en af te bouwen.

E-sigaretten zonder nicotine bootsen het rookritueel na en helpen je om dat lege gevoel in je mond – die sigaret die je mist – op te vangen. Maar wetenschappers weten nog niet zeker of die e-sigaretten je ook echt helpen om te stoppen met roken.

Cannabis

Begin je op jonge leeftijd te roken, dan heb je veel meer kans om ook vroeg te beginnen blowen. De meeste cannabisgebruikers hadden eerst geregeld een gewone saf in hun handen voor ze een joint probeerden.

Maar omgekeerd kan ook: wie cannabis gebruikt, kan ook verslaafd aan sigaretten worden. Cannabis en tabak worden vaak samen gebruikt. Een slecht team, die twee, want ze samen blowen versterkt het effect van nicotine. Dat maakt het niet alleen schadelijker voor je gezondheid, maar ook nog eens moeilijker om ermee te kappen.

Stoppen met tabak wordt moeilijker als je ook cannabis gebruikt. De kans op opnieuw met tabak te beginnen nadat je gestopt was wordt groter. Als je de twee samen gebruikt, word je ook meer afhankelijk van cannabis.

Vaak wordt cannabis aan de kant geschoven, maar blijft de sigaret. ‘Ik ben toch al met één van de twee gestopt’ is een flauw excuus!

Meer weten over cannabis? Check de site van de druglijn.