E-sigaret, shisha, waterpijp en cannabis

E-sigaret en shisha-pen

electronische sigaret

De elektronische sigaret, e-sigaret of shisha-pen al eens tegen het lijf gelopen? Ze is er nog niet zo lang.

Toch kan je ze vinden met veel verschillende smaken zoals aardbei, appel, cola, koekjes… Ze kunnen eruitzien als een gewone sigaret, maar werken anders.Het verschil met een gewone sigaret

In een e-sigaret (of shisha-pen) wordt geen tabak verbrand. Wel wordt er een vloeistof opgewarmd die dan verdampt. De damp adem je in en uit. Er zijn veel verschillende e-sigaretten op de markt. Je hebt e-sigaretten (of shisha-pennen) met en zonder nicotine. De nicotine is de stof die ervoor zorgt dat je verslaafd geraakt aan een sigaret. En dus ook aan een e-sigaret.

Kan ik van een e-sigaret kanker krijgen?

elektronische sigaret

Omdat er in een e-sigaret geen tabak wordt verbrand is ze minder schadelijk dan de gewone sigaret. Toch krijg je nog steeds giftige stoffen binnen als je een e-sigaret dampt. Wat gebeurt er als de kleurstoffen en smaakjes in een e-sigaret verhit en ingeademd worden? De kans bestaat dat ze omgevormd worden tot schadelijke stoffen.

de e-sigaret is niet gezond voor je longen en keel. Je kan er ook hartkloppingen van krijgen en dampen kan de kans op kanker verhogen. En wat er gebeurt als je de e-sigaret lang en veel gebruikt, dat weten studiehoofden vandaag nog helemaal niet.

De trucjes van de fabrikanten

Fabrikanten willen van de shisha-pen en e-sigaret een hippe sigaret maken die goed verkoopt. Ook al is het giftig spul. Daarom de smaakjes en flashy kleuren. Door het roken van deze e-sigaretten ga je misschien ook sneller gewone tabakssigaretten roken. Laat je dus niet vangen en begin er niet aan!

Benieuwd hoe de fabrikanten je misleiden?

Waterpijp

‘Een waterpijp! Gezellig! Appel of aardbei, wat kiezen we?’ Het ziet er wat onschuldig uit, zo’n waterpijp, maar het is net zo ongezond als sigaretten roken. Of zelfs ongezonder. Het smaakt en ruikt misschien lekker fris, maar je krijgt er enorm veel rook mee binnen. Fruittabak, dat klinkt toch gezond? Tuurlijk niet! In alle vullingen voor een waterpijp zit teer, een goedje dat je longen doet dichtslibben. Meestal zit er ook tabak in de vullingen, waardoor je nicotine binnenkrijgt. De gevolgen zijn dus vergelijkbaar met die van het roken van sigaretten. Ook ‘waterpijpen’ kan verslavend zijn! Bovendien is de rook van een waterpijp niet zo heet, waardoor die vlotter en dieper binnen gaat.

‘Geef de waterpijp eens door!’ Sta je er ook bij stil dat je het mondstuk deelt en dus ook bacteriën en virussen? Jammie!

Cannabis

Begin je op jonge leeftijd te roken, dan heb je veel meer kans om ook vroeg te beginnen blowen. De meeste cannabisgebruikers hadden eerst geregeld een gewone saf in hun handen voor ze een joint probeerden.

Maar omgekeerd kan ook: wie cannabis gebruikt, kan ook verslaafd aan sigaretten worden. Cannabis en tabak worden vaak samen gebruikt. Een slecht team, die twee, want ze samen blowen versterkt het effect van nicotine. Dat maakt het niet alleen schadelijker voor je gezondheid, maar ook nog eens moeilijker om ermee te kappen.

Stoppen met tabak wordt moeilijker als je ook cannabis gebruikt. De kans op opnieuw met tabak te beginnen nadat je gestopt was wordt groter. Als je de twee samen gebruikt, word je ook meer afhankelijk van cannabis.

Vaak wordt cannabis aan de kant geschoven, maar blijft de sigaret. ‘Ik ben toch al met één van de twee gestopt’ is een flauw excuus!

Meer weten over cannabis? Check de site van de druglijn.