Hoe pas ik hierin?

Als hulpverlener kan je op verschillende manieren in contact komen met rokende jongeren of jongeren die willen stoppen met roken. Kom jij rechtstreeks in contact met jongeren, dan ben jij in een unieke positie om de jongeren te doen nadenken over zijn rookgedrag en rookstop.

Afhankelijk van de tijd en de mogelijkheden dat je hebt, zijn er verschillende manieren om jongeren aan te sporen om hun levenskwaliteit te verbeteren.

Zo kan je in je wachtkamer of onthaal een poster van SmartStop hangen. Daarnaast kan je ook visitekaartjes met informatie van SmartStop erop op een goed zichtbare plaats leggen of afgeven aan de jongeren. Je kan ze aanvragen bij je Logo.

Twee minuten die het verschil maken

Je kan een jongere aanspreken over zijn rookgedrag. Twee minuten uittrekken op het einde van je consulatie om over rookstop te praten kan al voldoende zijn om de jongeren hierover aan het denken te zetten en zijn leven om te keren. Dit is zeer effectief om hem te motiveren om te stoppen met roken.

Een kort gesprek starten

Met een simpele vraag als ‘rook jij soms?’ kan je een kort gesprek starten waarin je de reden kan achterhalen waarom de jongere rookt en zijn/haar motivatie tot een rookstoppoging. Probeer hierbij om verandertaal op te merken en hierop in te spelen volgens de principes van motivationele gespreksvoering. Meer informatie om als hulpverlener mensen te motiveren om te stoppen met roken vind je op www.motiverentotrookstop.be.

Merk je dat een jongere gemotiveerd is om proberen te stoppen met roken? Kan je hem/haar vertellen over SmartStop of/en een kaartje meegeven. Geeft de jongere aan dat SmartStop aangeboden wordt op zijn/haar school, kan je de jongere aansporen om contact op te nemen met de contactpersoon van SmartStop op zijn/haar school of het leerlingensecretariaat.

Wordt SmartStop niet aangeboden op de school van de jongere of weet de jongeren het niet? Geen probleem. Zoek in de databank naar een tabakoloog in de buurt van de jongere en maak eventueel samen met de jongere een afspraak. Of nog makkelijker, help de jongere zich in te schrijven zodat een tabakoloog hem kan contacteren.

Meer informatie hoe je dit kan doen vind je onder De jongere helpen.

SmartStop zelf aanbieden

Ben je als hulpverlener verbonden aan een organisatie en wil je een infosessie organiseren over roken en stoppen met roken? Net zoals op school kan een tabakoloog een infosessie komen geven in jullie organisatie. Hiervoor voorzie je een lokaal met internet, beamer en een laptop. Alle tabakologen die vertrouwd zijn met de methodiek zijn terug te vinden in de databank.

Daarnaast kunnen jullie als organisatie naast de infosessie ook consultaties houden (ze kunnen ook zonder infosessie georganiseerd worden) zoals in de scholen. Meer informatie hierover vind je op deze site onder scholen. Dit kan door een tabakoloog te vinden die bereid is om zich naar jullie organisatie te verplaatsen en het beschikbaar stellen van een lokaal met internet. Een tabakoloog vinden jullie terug in de databank.