Hoe werkt het?

Infosessie

Je school wil met SmartStop aan de slag? Om rokende jongeren te motiveren deel te nemen en om niet rokende jongeren om niet te roken kan een infosessie georganiseerd worden. Deze infosessie is dus zowel voor rokende als niet-rokende (preventief) jongeren bedoeld. Het past in een tabakspreventiebeleid dat aansluit bij de vakoverschrijdende eindtermen. In de databank kan je de tabakologen die de infosessie kunnen geven terugvinden. Deze tabakologen hebben op voorhand een vorming gevolgd om met deze methodiek te kunnen werken.

De infosessie behandelt volgende thema’s:

  • Verslaving algemeen
  • Verslaving: roken
  • Gevolgen van roken
  • Andere verleidingen (shisha- pen, e-sigaret enz.)
  • Voordelen van stoppen met roken
  • Info over het project SmartStop

Houd met de volgende zaken rekening:

  • Deze infosessie is interactief, zorg er dus voor dat de groepen niet te groot zijn (een tot twee klasgroepen)
  • Zorg voor een computer, beamer en internet
  • De infosessie neemt ongeveer een lesuur in beslag

Om alle afspraken vlot te laten verlopen, kan je een vaste contactpersoon aangeduid op school. De verantwoordelijkheden van deze contactpersoon beperken zich tot het organiseren van de infosessies, promotiemateriaal in de school verspreiden en het ter beschikking stellen van een lokaal. Meer informatie over hoe je in de school aan de slag kunt met SmartStop vind je in het draaiboek voor scholen.

Consultaties

Na de infosessie of na bekendmaking van SmartStop, kunnen de jongeren zich inschrijven bij de contactpersoon. De contactpersoon van de school brengt de jongeren in contact met de tabakoloog (afhankelijk van de afspraken die met de tabakoloog gemaakt zijn). Hiervoor kan de school inschrijvingskaarten afdrukken.

De consultaties vinden plaats op school tijdens de middag of net voor of na schooltijd. De jongere hoeft zich dan niet speciaal te verplaatsen. Dat kan de jongere stimuleren om mee te doen. De school kan een lokaal voorzien voor de consultaties. Indien de school geen lokaal ter beschikking kan stellen voor de consultaties, kunnen deze ook na schooltijd bij de tabakoloog doorgaan, wat een drempel kan zijn voor de jongere.

Voor meer informatie kan je het draaiboek voor scholen downloaden.

Werkt het?

Dit zochten wij voor je uit!

Deze infografiek vat de belangrijkste bevindingen samen. Wil je meer weten? Bekijk dan zeker de manier waarop het Gezond Leven evalueert.