Hoe werkt het?

Verplichte vorming

Als tabakoloog moet je een vorming over de methodiek SmartStop volgen. Tijdens deze vorming krijg je een handleiding die je helpt bij de praktische organisatie. Deze vorming wordt op regelmatige basis georganiseerd. Inschrijven kan op gezondleven.be.

SmartStop bekendmaken

SmartStop kan worden aangeboden in secundaire scholen. Jongeren zijn daar het best te bereiken. Na de vorming SmartStop kan je hier je steentje bijdragen door contact op te nemen met scholen in jouw buurt om meer uitleg te geven over SmartStop. Je krijgt een modelmail waar je makkelijk de scholen uit je buurt mee kan contacteren. Dit kan de drempel bij de scholen om deel te nemen verlagen. Tijdens de vorming krijg je hierover meer uitleg. Je kan ook je gegevens laten opnemen in een databank waardoor scholen jou kunnen contacteren.

Infosessie

Binnen SmartStop kan een school kiezen om een infosessie met een erkende tabakoloog te organiseren. Deze infosessie is bedoeld voor alle leerlingen (rokers en niet-rokers) uit de 2 de en 3de graad. Zowel rookstoppreventie als rookstop komen aan bod. Jongeren die roken en willen stoppen, kan jij overtuigen om deel te nemen aan SmartStop en met jouw hulp te stoppen met roken.

Ter ondersteuning (na het volgen van de vorming) krijg je een handleiding en een standaard PowerPointpresentatie om deze infosessie te geven. Natuurlijk is het mogelijk om deze presentatie te personaliseren. Voor deze infosessie krijg je natuurlijk een vergoeding. Scholen die geen infosessie organiseren, kunnen wel SmartStop aanbieden. De school brengt de jongeren dan op de hoogte van SmartStop met posters, intranet, doorverwijzing…


Consultaties en ondersteuning via de app

De consultaties en de app omvatten het eigenlijke rookstopprogramma. Een jongere kan een rookstoppoging ondernemen via SmartStop zonder een infosessie te hebben gevolgd. Jongeren kunnen zich inschrijven via de school, bij jou of via de website.

Zowel op school als in de eigen praktijk kunnen er consultaties van SmartStop georganiseerd worden. Voor jongeren kan de verplaatsing naar jouw praktijk een drempel zijn om deel te nemen. Daarom raden we aan om indien de school dit toelaat de consultaties op school te laten doorgaan. De consultaties kunnen doorgaan tijdens de middagpauze of aansluitend op de schooldag.

SmartStop bestaat uit vijf consultaties, maar het kan zijn dat jongeren meer consultaties wensen. Dit wordt afgesproken met de jongeren in kwestie. De jongeren volgen bij voorkeur de consultaties per twee (buddy-systeem). Meer uitleg en hoe dit concreet aan te pakken kom je te weten tijdens de vorming van SmartStop.

SmartStop-app

Om het rookstopproces tussen de consultaties te ondersteunen is er de SmartStop app. Met deze app kunnen de jongeren volgen hoeveel dagen ze al gestopt zijn, hoe ze zich daarbij voelden en hoeveel geld ze hiermee hebben uitgespaard. Via je computer kan je het rookstopproces van de jongeren volgen. Daarnaast kan je motiverende berichten sturen naar de smartphone van de jongeren. Maar ook andere SmartStoppers kunnen ondersteuning bieden met berichten. Hoe langer hij/zij stopt met roken, hoe beter het figuurtje in de app eruitziet. Bij moeilijke momenten tijdens de rookstop ontvangt de jongere tips op maat. De kennis over roken kan bijgespijkerd worden door deel te nemen aan de quiz. Door op regelmatige basis de app te gebruiken, krijgen SmartStoppers beloningen in de vorm van badges (algemene, kennis, sociale badges).

Werkt het?

Dit zochten wij voor je uit!

Deze infografiek vat de belangrijkste bevindingen samen. Wil je meer weten? Bekijk dan zeker de manier waarop het Vlaams Instituut Gezond Leven evalueert.