Feit of flauwekul?

Wat er nu precies in de sigaretten zit, dat weet bijna niemand zeker?

FEIT: Fabrikanten steken hun sigaretten vol met verschillende toevoegingen (ongeveer 30% van je sigaret). Dit wordt gedaan om allerhande redenen, de belangrijkste is om je meer verslaafd te maken aan sigaretten. Welke toevoegingen er exact inzitten, dat is een groot geheim.

Hoe jonger je begint met roken, hoe erger de verslaving.

FEIT: Mensen die op zeer jonge leeftijd zijn begonnen, roken gemiddeld meer sigaretten per dag en hebben het moeilijker om te stoppen. Dit komt omdat je hersenen je onder invloed van nicotine gevoeliger maken voor een (rook)verslaving.

Roltabak is minder schadelijk dan gewone sigaretten.
FLAUWEKUL: Er zit geen filter in de gerolde sigaret, zo krijg je alle giftige stoffen gewoon binnen. Ook zit er meer lucht tussen de tabak in de gerolde sigaret, hierdoor branden ze sneller op en komen de giftige stoffen dieper in je longen.

Mentholsigaretten zijn minder schadelijk dan klassieke sigaretten.
FLAUWEKUL: Fabrikanten voegen allerlei smaakjes aan de sigaret toe zodat je makkelijker zou beginnen met roken. Menthol verdooft de bovenste luchtwegen. Het verdoezelt de ruwheid van tabak, waardoor je dieper gaat inhaleren. Wil je meer weten over die smaakjes?