Roken helpt tegen stress

Waarom denken rokers dat roken helpt bij stress? Omdat de hersenen het zo geprogrammeerd hebben dat rokers gaan roken als ze stress hebben. Een woordje uitleg: een sigaret opsteken bezorgt een roker voor enkele luttele minuten een roes. Een soort relaxerend gevoel. Als je (af en toe) rookt lijkt die quick fix de oplossing. Maar datzelfde ontspannen gevoel kun je op andere manieren ook verkrijgen. Mét meer langdurige effecten. Door bijvoorbeeld even te praten met een vriend of vriendin, wat muziek te luisteren of een toertje te gaan lopen.

Als je rookt in stresserende situaties, dan is de kans groot dat de hersenen stresssituaties gaan associëren met roken. Je hersenen zijn zo geprogrammeerd omdat de superverslavende stof nicotine erop inspeelt en je steeds meer doet roken. Ervaar je nog eens stress? Dan verlang je bijna automatisch naar een sigaret. Voor je het weet lijken de twee hand in hand te gaan. Eigenlijk is het een illusie, gecreëerd door de nicotine.

Als je niet vaak rookt, kun je die illusie doorprikken door er bewust mee om te gaan en te kiezen voor gezonde manieren van ontspannen. Rook je vaker, dan wordt het moeilijker om doelbewust voor een gezonde vorm van ontspannen te kiezen. Roken wordt dan veel meer een automatische reflex. Stel dat je geen sigaretten bij je hebt of je ergens niet mag roken. Dan piekt het stressniveau meer dan tevoren. Vaak word je dan geïrriteerd en ondraaglijk voor degenen rondom jou!

Roken is dan meer de oorzaak van stress dan de remedie. Ook zonder een voorafgaande stresssituatie is dat het geval. De verslavende stof nicotine zorgt ervoor dat het lichaam van een roker steeds vaker vraagt naar een nieuwe dosis nicotine om normaal te kunnen blijven functioneren. Komt die niet meteen, dan schreeuwt het lichaam telkens harder en harder. Tot je het niet meer kunt negeren: je kunt je niet meer focussen, je moet NU roken. Met andere woorden: je krijgt stress! Het voelt alsof een sigaret de oplossing is voor de stress, terwijl het eigenlijk de oorzaak is.

Geloof jij nu nog zelf dat roken helpt tegen de stress?