Sharing is caring, ook bij een sigaret

De meeste rokers starten rond hun veertiende met een sigaret van een vriend. Die aangeboden sigaret lijkt onschuldig. Maar met de woorden ‘Een trekje? leg je de rode loper uit voor Mr. Tabaksverslaving (lees meer over tabaksverslaving).

“Ik nam mijn eerste sigaret aan toen ik 13 was. Want ja, hoe begint ge er anders aan? Er is niemand die naar de winkel gaat, een pakje koopt en start met roken. Neen, het begint altijd met een aangereikte sigaret. Dank u Tine! Moest Tine er niet zijn
geweest die dag, dan zou ik een niet-roker zijn. Eigenlijk wreed om te beseffen, dat één iemand die ik eigenlijk niet zo goed kende heeft beslist over mijn lot, mijn leven, mijn gezondheid.”

- Tom personage uit toneelstuk Gesmoor.

Maar, je pushte toch niemand? En, iedereen kan toch weigeren? Klopt. Maar voor je 25ste is het brein ingesteld op snelle kicks en nieuwe dingen uitproberen. Je denkt met andere woorden nog niet zo rationeel na en wilt vooral hetzelfde doen als je vrienden. Bied jij nét dan een sigaret aan, dan is ‘neen’ zeggen lastig. Zeker als de persoon in kwestie niet uitgesproken anti roken is.

Na die ene sigaret heeft je vriend nog niet direct een craving naar een volgende sigaret. Wil je hem een stapje dichter brengen bij die drang om elk uur, elke dag of elk weekend te roken? Share dan vooral nóg meer sigaretten met elkaar. En doe dat op zoveel mogelijk plaatsen en gelegenheden. Op fuiven, aan de schoolpoort, tijdens de examens, … Stapje voor stapje – en sigaretje voor sigaretje – raakt je vriend gewend aan sigaretten. Lichaam en geest verlangen steeds vaker om te roken: het nicotinemonster komt tot leven.

Jij hebt het nicotinemonster dan wel tot leven gewekt en gevoed. Maar stilaan neemt het monster de controle over. Je vriend rookt op automatische piloot. En het nicotinemonster heeft de touwtjes stevig in handen. Tot op het punt dat je vriend de sigaretten kotsbeu is en voorgoed wil stoppen. Jouw reactie? “Kom, ga je niet mee buiten eentje roken? Please. Je gaat me toch niet alleen laten staan daar in de kou?” Dat meen je toch niet? Lekker egoïstisch van je.

Meen je serieus dat je om je vrienden geeft? Stop sharing, start caring. Vrienden zijn voor het leven. Sigaretten niet.